Rabu, 24 Februari 2010

Japan Dark Side Part 1: Bousouzoku @ Rempit Jepun

Tengah malam ni macam biasa lah pegi terjah blog-blog orang.Tetiba je aku dengar bunyi moto memekak dari jalan sebelah umah aku ni.Jalan sebelah umah aku ni boleh dikatakan antara jalan yang sibuk la kat tempat aku ni.lepas je bunyi moto tu datang pulak bunyi siren kereta polis.memang macam malam minggu kat kl plak.adegan kejar mengejar mat-mat rempit dengan polis.jangan ingat malaysia je ade mat rempit ni.Jepun pon ade gak mat rempit macam malaysia.ok la jom aku nak cerita skit pasal mat rempit jepun ni.

Mat rempit jepun ni dikenali sebagai bousouzoku.Kalau sesape ade baca komik GTO(Great Teacher Onizuka), Onizuka tu dulu leader Mat rempit Jepun cawangan Shonan, Negeri Kanagawa(pelik la plak bunyinye..hahaha).Bousouzoku dalam hirarki dark side jepun ni geng paling bawah.Purata umur bousouzoku ni antara umur 16 tahun hingga 30 tahun.kira sama la dengan mat rempit malaysia kan.Satu kelainan bousouzoku dari mat rempit malaysia diorang bukannya berlumba haram sesama sendiri tapi lebih kepada menggangu ketenteraman awam seperti buat bising dengan moto diorang dan langgar lampu merah.

*diorang tengah buat kacau*

meh aku nak tunjuk moto yang diorang guna untuk merempit.moto diorang ni memang direka untuk membuat bising.Laju nye ntah la.bulih ke laju kalu moto macam kat bawah ni?

*amacam lawak tak moto tu.aku pun pelik dengan taste mat rempit jepun ni*

diorang ni selalunya bekerja sebagai buruh binaan kat jepun.geng bousouzoku ni ade trademark sendiri iaitu baju-baju yang pelik dan menggelabah, bendera imperial jepun dan lain-lain lagi.Baju-baju diorang ni diadaptasi daripada baju pejuang kamikaze jepun dulu-dulu(ala yang datang menjajah malaysia tu)selalu ditulis dengan ayat yang patriotik berkaitan pasukan kamikaze jepun(yang ni aku cedok dari wikipedia la..hehe)

*menggelabah tak dressing diorang?*


Diorang punye hari special pada 1 Januari setiap tahun.Pada hari tu diorang akan beramai-ramai konvoi ke Gunung Fuji sambil membuat kacau cam tak bayar tol dan membuat bising sampai pagi.Memang konfem polis wat rush.Aku pnah gak la tengok camna diorang kene tahan dalam dokumetari kat tv.

*bila polis wat rush*

Paling aku menyampah dengan diorang ni diorang memang rasist dengan foreigner macam aku.Penah skali aku balik dari part time job kena tahan dengan diorang tapi naseb baik tetiba ade keta polis tengah meronda.selamat aku hari tu.hehe. ok la da banyak aku mengarut ni.sory la kalau ade kekurangan dari segi skill menulis entry.memang olahan dan susunan memang tahap minimum punye.just nak berkongsi pengalaman dark side masa duk sini je.ikut la yang baik sahaja dan jauhi la segala yang buruk.kalau ada teguran bagai sila komen jangan segan-segan.

p/s:jauhi gejala rempit, jadila orang yang berguna(poyonye ayat..haha)




Rabu, 17 Februari 2010

Meniti hari-hari terakhir seorang student

Pada hari semalam bersamaan hari ahad 21 Februari 2010 secara tidak rasmi aku telah menamatkan zaman sebagai seorang student.Hari semalam memang memenatkan.Yela orang semua cuti hari ahad aku kena pegi lab hari ahad untuk tolong senior aku buat eksperimen enjin.Abis je eksperimen tadi senior aku cakap camni "ichinenkang otsukaresama" maksudnye emm....susah la pulak nak translate dalam melayu.. kira macam terima kasih kerana memberi kerjasama dalam setahun kot(Japanese sebenarnye susah nak ditranslate ke malay.haha alasan)..

meh aku nak story skit pasal lab yang aku buat untuk final year project.Nama lab aku dalam Japanese adalah "Netsukikan Kougaku Kenkyuu shitsu" atau dalam english nye Internal Combustion Engine Laboratory.


*Ni logo lab aku yang ade kat jumper yang wajib dibeli oleh semua orang*

Lab aku ni sebenarnye bukan buat research pasal enjin sangat tapi dia wat research pasal Biofuel untuk kegunaan enjin diesel.Yela sekarang orang jepun dok sibuk pasal "chikyuu ondanka" or global warming dan jugak oil reserves yang semakin sikit so diorang wat la research untuk alternative kepada petroleum ni.

Aku pilih tajuk yang ade kaitan ngan palm oil.Palm oil ni memang da lama orang buat sebagai biodiesel.Lagi pun boleh aku bangga ngan member lab aku MALAYSIA pengeksport utama palm oil dunia.Biodiesel berasaskan palm oil ni yang paling popular PME atau Palm Oil Metyl Ester.Tapi kelemahan PME ni dia cepat beku.Untuk kegunaan kat negara iklim tropika macam Malaysia memang takde masalah.Tapi negara yang ada winter macam Jepun ni memang menjadi masalah besa.So untuk menyesuai keadaan sejuk kat sini, biodiesel nye takat beku kenelah bawah -15degree minimum.Macam-macam la kene tambah sebagai contoh campur dengan diesel ke, alcohol ke, depressent ke...


*antara mesin usang kat lab aku*

ok la.aku rase korang pon da menyampah nak bace kan..baik aku berenti sebelum korang klik pangkah kat atas tu..haha dipendekkan cite aku da selamat buat presentation pada 18 Februari 2010 yang lepas.Pada hari tu jugak aku hantar thesis aku kat cikgu.Sekarang ni kira tunggu kalau ade pembetulan dari segi tatabahasa ke ape ke..yela tulis thesis dalam japanese tu.dekat 10 kali anta kat senior suruh cek tak penah takde pembetulan..da ade la masa skit untuk kehidupan.pasni sementara nak menghabiskan sisa-sisa hidup kat jepun ni leh la nak story macam-macam pasal jepun ni.vending machine ke, japanese food ke.Ok la da banyak sangat aku mengarut ni.


*budak-budak lab.yang dalam kotak tu aku la(promote diri.hakhak)*

p/s: lagi 5 hari sabtu je kat jepun ni..sedih le plak.haha

Khamis, 4 Februari 2010

Release Jap

Banyak btol la menda yang nak diselesaikan dalam 2 minggu ni..hehe ok la jom release jap.tengah pikir-pikir pasal nak carik kerja bila balik mesia nanti aku layan le YOUTUBE jap..tetiba jumpa lagu jepun ni.

video

bila dengar ngan tengok PV dia ade la rase semangat and bekobar-kobar skit nak carik keje.hehe xpe isyaAllah ade rezeki nanti di Malaysia.Lagi kurang 15 hari lagi untuk unmeinohi(運命の日).kalau dalam malay orang cakap macam hari penentu la..bersediakah aku?gambare aku..wish me luck..hehe

Lagi kes bunuh bapak

KUALA TERENGGANU - Seorang pemuda berusia 20 tahun terkedu melihat badannya berlumuran darah setelah menikam ayahnya sehingga mati manakala abangnya cedera parah akibat perbuatannya yang didakwa dilakukan tanpa disedari.

Lelaki itu bertindak demikian selepas mendakwa terdengar bisikan suara seorang gadis bernama Siti Aishah yang menyuruhnya menikam ayahnya, Che Mat Nik, 51, dan abang sulungnya, Irwan Affandi, 30.

Dalam kejadian pada pukul 2 pagi di sebuah rumah di Kampung Duyung Wan Su, Duyong Besar dekat sini, suspek hanya menyedari jenayah yang dilakukannya selepas dia mendengar suara ibunya, Zainun Hassan, 50.

Mengikut Zainun, sebelum kejadian, suspek tidur bersama adiknya Mohd. Zulkifli, 13, di tingkat bawah manakala dia dan suami serta Irwan tidur di dua bilik di tingkat atas.

sumber-Kosmo

Sekarang ni makin menjadi-jadi plak kes-kes camni.bagi aku walaupon diorang cakap ada bisikan ke separuh sedar ke sebab utama benda-benda camni terjadi mungkin dibawah pengaruh dadah.yela kalu da bibawah pengaruh dadah tu memang separuh sedar dan macam-macam bisikan pon boleh dengar..hurm~apapun jangan hampiri dadah~belia benci dadah!haha






Isnin, 1 Februari 2010

!! AttentionPlease !!

changing my current address from

mykochakaden.blogspot.com ==========> syafiqrahim.blogspot.com

baru nampak identiti skit..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...