Isnin, 21 Mac 2011

Pasca Tsunami : Semakin Bertimbun

Tsunami dan gempa dah lebih seminggu melanda. Sekarang meja aku kat opis ni plak bakal dilanda tsunami sebab still banyak model delay. Komunikasi dengan HQ masih tak dapat lagi sebab HQ masih tak dapat bekalan elektrik, air dan telefon. So information pasal model-model yang delay ni masih samar-samar. Kalau da OK nanti komunikasi ni maka tsunami bakal melanda aku walaupun diramalkan tiada kehilangan nyawa mahupun harta benda yang berlaku.

Ujung minggu aritu aku aktiviti aku banyak di rumah je. Aku tertarik dengan satu video yang menunjukkan aktiviti nelayan jepun membunuh ikan lumba-lumba ataupun dolphin. Leh tengok kat link ni
l
l
V
http://www.facebook.com/video/video.php?v=197633213591554&oid=129735167087194&comments

Ada jugak la komen-komen yang kate memang patut diorang kene tsunami bagai sebab seksa binatang. Aku tak salahkan mereka komen macam tu. Bagi aku nelayan di sana bunuh dolphin ni sebab itu menjadi makanan mereka dan menda ni bukan majoriti bagi mereka . Kat sana mereka pon ade makan daging ikan paus tapi kuantitinya tak banyak la. Kita tak leh salahkan mereka 100% sebab mereka ni takda agama. Mase aku belajar dulu pun diorang ade gak persoal cara Islam sembelih binatang yang agak ektrim katanya. Aku cite la detail skit pasal putuskan urat merih ape bagai tu dan diorang leh paham.
*kredit to owner*

So bagi aku sebab utama diorang bunuh dolphin secara ektrim ni adalah takde pegangan agama. Korang setuju tak? Lebih baik kita tengok apa yang positif kat diorang masa lepas bencana ni seperti tak berebut masa beli makanan dan jugak takde yang ambil kesempatan curik, rompak kedai-kedai yang kene bencana. So tepuk dada tanya selera ye.
*beratur dan terus beratur*

P/S- Penah try daging paus dulu..rase macam makan daging lembu..hehe

1 ulasan:

  1. rasa macam daging lembu?... teringinlah pula.. hehe

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...